Første praksisuke nesten over

Jammen er første praksisuke nesten over. Jeg sitter igjen med mangfoldige inntrykk og opplevelser jeg allerede har lært mye av. Denne uka har som nevnt i hovedsak vært en observasjonsuke der vi alle tre har vært sammen, og vi har fått sett to dager i intensivavdeling for voksne og en dag i pediatrisk intensivavdeling. Dette har virkelig gitt mersmak, og jeg gleder meg allerede til neste uke og at vi etter hvert også får bli mer deltakende i sykepleieutøvelsen sammen med veilederne våre. Jeg har allerede i løpet av disse dagene erfart at det er mange ulikheter, men også mange likheter mellom det kroatiske og norske helsevesen og sykehus. Jeg ble spesielt overrasket over at begge intensivavdelingene vi har vært på denne uka har enormt mye bra utstyr, her virker det som om mye er likt med norske sykehus. Jeg får også inntrykk av at det her er stort fokus på hygiene, noe som jeg heller kanskje ikke hadde forventet å oppleve i så stor grad. Begge intensivavdelingene er svært nøye med bruk av reine klær, hyppig og grundig håndvask, bruk av desinfeksjonsmiddel, munnbind og hansker, samt rengjøring av utstyr og senger ved pasientskifte. Her ser jeg på mange måter det samme fokuset som hjemme. De er også svært flinke til å dokumentere sykepleien de utøver, men at dette i hovedsak skjer på papir og ikke i like stor grad i system på PC. Likevel kan jeg se mange ulikheter også, spesielt med tanke på at flere pasienter deler samme rom uten forheng dem  imellom der også stell gjøres uten særlig tildekking av pasienten. De kroatiske sykepleierne synes å være veldig kunnskapsrike og effektive, men dette fører kanskje også til et mer brutalt ?håndlag?, der pasienten ikke inkluderes og informeres på lik linje med det vi er vant med og har mye fokus på i utdanninga hjemme. De fleste sykepleierne på sykehuset i Split jobber 12-timers skift fra 07.00 om morgenen til 19.00 på kvelden, før siste skift jobber mellom 19.00 og 07.00. Enkelte sykepleiere ( i hovedsak avdelingsledere og øvrige med høyere stillinger) jobber vanligvis mellom 08.00 og 16.00. Legene jobber 24-timers skift. Dette virker å fungere veldig godt, da de virker å ha mer oversikt og kjennskap til pasientene. De virker å være vant med dette systemet og sier det er like greit å være på jobb lengre og heller ha noen dager fri innimellom.

 

Det som kanskje ga mest inntrykk denne uka var å se pediatrisk intensivavdeling med barn fra nyfødt alder til og med 16 år. Avdelinga har 8 plasser, der tre av disse er for premature barn som gjerne ligger i kuvøse. Flere av de litt eldre barna lå i kunstig koma med uviss fremtid. Dette er første gang jeg opplever en barneavdeling fra en sykepleierstudents ståsted, og jeg kjente med en gang på at det er ikke slik det er naturlig å se barn. Det var hardt å se barn med flere diagnoser som kanskje aldri blir frisk ? og samtidig ikke føle at du kan hjelpe til. Her var det mange ledninger, lyder, infusjoner, instrumenter og travle sykepleiere, men en utmerket arena for læring. Jeg gleder meg til flere dager her, da kanskje på egen hånd for å delta mer i selve hverdagen som sykepleier.

 

Etter første uke har vi allerede fått innblikk i store deler av det kroatiske helsevesenet og sykehuset i Split, men har enda mye å lære. Veilederne våre har litt problemer med å uttalen norske navn noe som har resultert i at vi nå har nye kroatiske navn; Ingunn heter nå Iva, Ragnhild heter Kate, og jeg Mare. Delvis fornøyde med nye navn har vi fullført første praksisuke, vi fikk nemlig fri i morgen for å feire at jeg blir halvveis til 50. Dersom dagen fylles med sol og varme, skal vi ta turen over til øya Brac for å ta feiringa der.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

marenslilleverden

marenslilleverden

25, Selbu

Jeg er ei jente på 25 år som bor sammen med samboer i Trondheim. Er ei eventyrlysten jente som liker en spennende hverdag. Bli med på mine eventyr.

Kategorier

Arkiv

hits