Første dag i praksis på gynekologibygget=keisersnitt x 2

Du verden - vi kan egentilg ikke forstå hva vi har vært med på i dag, men så utrolig spennende!! Litt spente på hva vi egentlig skulle gjøre denne dagen, dro vi som vanlig til sykehuset for å møte veilederen vår Zvone klokken 08.00 i gynekologibygget. Dette bygget er som tidligere nevnt det nyeste bygget på sykehuset i Split som sto ferdig for to år siden. Hele dette bygget består av kun gynekologi; operasjonsstuer, dagklinikk, dagundersøkelser, intensivavdeling/recoverey for pasienter etter operasjon, fødestue, patologisk avdeling og flere sengeposter fordelt på 5 etasjer. Det luktet til og med nytt flere steder og enkelte avdeliger var enda ikke ferdigstilt eller tatt i bruk grunnet lite bemanning. Det var nemlig noe av det første vi la merke til; det var nesten ingen å se i gangene da vi ankom bygget. Hadde dette vært i Norge, ville trolig gangene vært fulle av travle leger og sykepleiere i alle retninger. Slik va det altså ikke her, mulig de var opptatt akkurat i øyeblikket vi ankom, men likevel så merkelig. Mye av standarden kan sammenliknes med sykehuset hjemme; mye plass, moderne utstyr og fint innredet. Til og med heisanlegget var delt i 4 heiser; én for personalet, én for søppeltransport, én for pasienter og én for sterilt utstyr. Smart system i grunn, selv om det viste seg at det ble mye kø på heisen for personalet.

Da Zvone kom fikk vi vite at vi skulle rett ned på operasjonsstua, første keisersnittet skulle foregå allerede kl 09.00. Gladspente og kanskje litt nervøse hoppet vi i grønne operasjonsuniformer og tok på munnbind, hette og fotposer. Vi fikk hilse på anestesilegen, ei hyggelig kunnskapsrik dame på nærmere 60 år, som kunne godt engelsk og skulle forklare oss ting underveis i inngrepet. Første keisersnitt skulle taes med lokalbedøvelse (spinalbedøvelse), noe som betyr at pasienten er våken under selve inngrepet men er bedøvd fra brystet og ned slik at hun kjenner berøring, men ingen smerte. Med det samme bedøvelsen hadde virkning, var jammen kirurgene i gang med inngrepet. Her gikk det unna. Plutselig var de igjennom til bukhinna og kunne skjære et snitt i livmora. Det var fascienerende å se fostervannet som kom ut av magen og deretter et lite barn på kort tid. Barnet ble med en gang tatt hånd om av to sykepleiere, tørket ren, pakket inn og fikk hilse på mor før det ble kjørt bort til avdeling for nyfødte inntil inngrepet var over. Dette var et rørende øyeblikk, og det var merkelig at alt skjedde så fort. Hele inngrepet var over på ca 45 minutter, og mor ble kjørt til intensivavdelingen/recovery der hun skulle være i 4-6 timer før sengepost. I Kroatia er det vanlig at mødre som føder ved keisersnitt blir liggende på sykehus en ukes tid, mens ved normal fødsel i 3 døgn som hjemme.


Storøyd etter dagens opplevelser i operasjonsstua....


...Men VELDIG fornøyd! :)

Imellom det første og andre keisersnittet fikk vi være med å observere hvordan en forstervannsprøve gjennomføres hos en gravid kvinne i 17. uke av svangerskapet. Dette var også forholdsvis fort gjort, men interessant å se. Kvinnen ble lagt på en undersøkelsebenk for først å foreta en ultralydsundersøkelse, deretter ble en nål satt inn gjennom bukhinnen for å tappe ut forstervann. Legen kunne fortelle at her brukte de å tappe ut tilsvarende antall ml som kvinnen var antall uker gravid. I dette tilfellet tappet de derfor ut 17 ml forstervann som ble sendt til laboratoriet. Ut fra dette fikk de 4 prøvesvar som de kunne sammenlikne og for å være på den sikre siden. Spennende å se dette også-og veldig lærerrikt.

Tilbake i grønne klær og på operasjonsstua igjen var vi klare for keisersnitt nummer 2. Dette skulle utføres med generell anestesi etter pasientens eget ønske, slik at hun kunne sove under hele inngrepet. Selve prosedyrene omkring generell anestesi var nokså likt som hjemme i Norge med mange pleiere/kirurger/leger tilstede, sterile prosedyrer og stort sett samme medikamenter og infusjoner til pasienten. Selve inngrepet ble utført på samme måte som det første, bare med mer nøyaktig overvåkning over pasienten som lå i narkose. Det var samme anestesilege som forklarte oss under dette inngrepet, og vi lærte veldig mye av henne på disse timene. Herlig å kunne kommunisere og vite at man bare kan spørre når man lurer på noe. Det var en spesiell og kanskje uventet opplevelse å være stundenter fra Norge og samtidig få så mye oppmerksomhet og tillit i en operasjonsstue. Fulle av inntrykk og opplevelser dro vi hjem for å diskutere hva vi hadde sett og lært. Tusen takk for en lærerrik dag! Nå kan vi nesten ikke vente til i morgen da vi skal være med på fødestua...Spennende! :)


Operasjonsstua med sitt moderne utstyr


Ragnhild (Kate) og Ingunn (Iva) og operasjonsstua


Tre norske sykepleierstudenter sammen med en flott anestesilege (vi dessverre aldri fikk lært navnet på-ikke så enkelt med kroatiske navn...) Tusen takk for en flott og lærerrik dag!

 

2 kommentarer

Malene Kjølhamar

22.10.2012 kl.05:48

å, dette her virker jo bare helt fantastiskt!! :) så heldige dere er!! :)

marenslilleverden

13.11.2012 kl.12:15

Vi har det så fint så, Malene!:) Ser deg snart! <3

Skriv en ny kommentar

marenslilleverden

marenslilleverden

25, Trondheim

Ei jente på 25 år som bor sammen med samboer i Trondheim. Er utdannet fotograf og studerer for tiden siste år av bachelor i sykepleie. Er ei eventyrlysten jente som liker en spennende hverdag - bli med på mine eventyr. :)

Kategorier

Arkiv

hits