Dag to på gynekologibygget; Fødestua

Etter så vidt å ha fordøyd gårdagens lærerike opplevelser på operasjonstua, skulle vi i dag få være med på en heldag på fødestua. Ivrige og spente dro vi til gynekologibygget kl 0800 som vanlig, og ble møtt av to hyggelige mannlige leger som jobber på fødeavdelingen som skulle vise oss omkring og ta hånd om oss denne dagen. De snakket godt engelsk og var kjempedyktige med mye kunnskap det viste seg vi skulle lære mye av-. Fødeavdelinga var bygd opp med arbeidsstasjon i midten med 8 rom/båser omkring der fødslene skulle foregå. Her i Kroatia er det stor pågang med fødsler, og de tar i mot ca 5000 barn i løpet av året, derav ca 15-20 per dag. Det sier seg selv at denne avdelingen derfor er travel. På begge sidene på veg inn i avdelinga var to venterom med 4 senger; på høyre side var gravide som skulle føde men der fødselen enda ikke var kommet nok i gang til å bli flyttet inn i boksen/føderommet, og på venstre side var tilsvarende antall senger for mødre som hadde født og som ventet på plass på nyfødtavdelinga. Gangen i fødselen gikk dermed på en måte som en sirkel fra start til slutt og ut av avdelinga. Selve føderommene der barna ble tatt i mot har moderne utstyr og senger med skyvedører som kan stenges. Her var det forholdsvis god plass til alle som skulle delta i fødselen samt far om han ønsket å delta.Et rom på fødestua med moderne seng og badekar (badekaret ble sjelden brukt grunnet for stor pågang av fødende)

Vi var veldig spente på om vi skulle få delta på en fødsel denne dagen, men det viste seg at det skulle ikke bli noe problem. Allerede etter første time på avdelinga var første fødsel i gang. Vi fikk være med på hele prosessen fra start til slutt, utrolig spennende og rørende! Det er tydelig at alle som jobber på avdelinga har mye erfaring og er vant med å ta i mot barn, de var veldig trygge og sikre i rollen som helsepersonell. Litt fortumlet og rørt over hva vi nettopp hadde vært delaktig i, fikk vi satt oss ned for å fordøye inntrykkene. Dette er nok noe vi ikke har fått være med på hjemme i Norge, og var veldig fornøyde med å få være med på hele prosessen. Etter en times tid var fødsel nummer to i gang. Denne gangen fikk vi faktisk være vitne til to fødsler på under 15 minutter på to rom ved siden av hverandre. Dette var stort for oss, men tydelig en vant opplevelse for de som jobber på avdelingen. De smålo litt av oss der vi gikk storøyde mellom båsene og syntes dette var topp å få oppleve. Før dagen var omme hadde vi fått deltatt og observert hele 5 fødsler og sett 5 små barn komme til verden. Dette var i følge veilederne våre en rolig dag på fødestua, men for oss var dette flotte opplevelser, mye lærdom og mye å fordøye. Vi ble veldig godt imottatt og ble fulgt opp hele dagen, stas å være sykepleierstudent fra Norge og få oppleve dette. I neste uke skal vi i hovedsak være på sengepostene, også på nyfødtavdelinga. Det blir veldig spennende å se hvordan barnet, mor, far og familien blir ivaretatt og hvordan sykepleierne jobber der.


Inngangen til det flotte gynekologibygget i morgensola

Tusen takk for nok en spennende og lærerik dag! Vi gleder oss til fortsettelsen! :)

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

marenslilleverden

marenslilleverden

25, Trondheim

Ei jente på 25 år som bor sammen med samboer i Trondheim. Er utdannet fotograf og studerer for tiden siste år av bachelor i sykepleie. Er ei eventyrlysten jente som liker en spennende hverdag - bli med på mine eventyr. :)

Kategorier

Arkiv

hits