Fjerde praksisuke over, straks klar for den femte

Du verden, som tida går! Nok en uke er snart over, og vi går derfor snart inn i femte praksisuke her i Split. Har hatt en fin uke på sykehuset denne uka også, mye å lære og oppleve. Mandag var vi på neonatalavdelingen på gynekologibygget; avdelingen der nyfødte barn legges inn dersom de har en eller flere sykdommer, misdannelser, infeksjoner eller er født for tidlig (prematur) eller rett og slett har hatt en tøff fødsel. Enkelte barn kan bli værende på denne avdelinga over lengre tid, mens andre bare noen timer eller døgn til situasjonen er stabil. Selve avdelingen var oppdelt i en intensivpost der i hovedsak de premature barna var lagt i kuvøser (det minste barnet var bare 750 gram-helt utrolig!), postintensiv 1 der i hovedsak barn med lav fødselsvekt lå (omkring 2500 gram), og postintensiv 2 der stort sett fullbårne barn med ulike sykdommer, infeksjoner eller andre problemer lå. Det var så merkelig å se fullbårne barn med normal fødselsvekt etter å ha sett de minste på 750-1000 gram (nesten ikke større enn en knyttneve!), de ble plutselig så veldig store til tross for at de var nyfødte. Var veldig interessant å se denne avdelingen og hvordan sykepleierne og legene jobbet. Er gripende og lærerrik dag, rett og slett.

Tirsdag skulle vi får oppleve den ene av de tre sengepostene for kvinner som nylig hadde født. Gynekologibygget har tre slike avdelinger, hver med 20 senger for nybakte mødre. Hvert rom hadde to senger, der 2 mødre sammen med sine nyfødte barn delte rom. I Kroatia må alle mødre være på sykehuset i 3 døgn etter fødselen uansett om alt er i orden med mor og barn. Det var spennende å se hvordan sykepleierne løp mellom rommene for å skifte bleier, stelle barna, undervise mødre om amming og stell og forberede til legevisitt. Her var det også bare tre sykepleiere som jobbet, og det var synlig at det til tider var veldig travelt. Vi kom i møte med to nybakte mødre som snakket godt engelsk og fikk en god samtale med dem. Nysgjerrige som vi er, spurte vi om alt vi kunne spørre om, og gikk ut av rommene med mye mer kunnskap enn da vi gikk inn. Den ene av mødrene hadde 5 barn fra før, der alle hadde blitt født på det gamle sykehuset før det nye gynekologibygget ble ferdig. Hun kunne fortelle oss at det var store forskjeller på det gamle og det nye, og at det nå var mye bedre plass og tid til å være sammen med de nyfødte barna. En spennende og morsom dag med mange søte små skapninger som nettopp hadde sett dagens lys.

Onsdag var vi tilbake til det gamle sykehuset for å være på intensivadelingen for voksne. Vi skulle nå bli splittet opp for å være mer deltakende i sykepleien fremfor å bare observere. Jeg kjente jeg var veldig klar for å få delta mer på prosedyrer og stell, og hadde en flott og lærerrik dag på avdelingen. Vi har nå etterhvert blitt godt kjent med avdelingen og de ansatte, og de ser ut til å trives med å ha undrende sykepleiestudenter fra Norge rundt seg-her får vi virkelig lov til å spørre om alt! Det mest spennende med intensivavdelingen for voksne er at det alltid er nye caser og sykdommer å lære om avhengig av hver pasient, her kan man virkelig ikke forutsi hva som venter når man kommer om morgenen. Vi skal i hovedsak være på intensivavdelingen neste uke også-det blir spennende!

Etter en fridag på torsdag for å være med på "blue cave"-utflukt (se eget innlegg), dro vi fredag på et sykehjem i sentrum av Split som i hovedsak var drevet av nonner. Vi ble plukket opp av veilederen vår og kjørte ned til sykehjemmet der vi hadde en avtale med "overhodene". Nonnene virket veldig glade for at vi kom på besøk og tok oss med på en omvisningsrunde med det samme. Nonnene bodde faktisk i et eget bygg flott bygg like ved sykehjemmet. Utenfor var det en stor og fin felles hage med mange planter, trær, blomster, ganger av stein og benker som både nonnene og pasientene på sykehjemmet kunne benytte. Selve sykehjemmet var i overraskende bra stand til å være ganske gammelt. Bygget bestod av 4 etasjer, der hver etasje hadde ca 30 pasientplasser der to og to delte rom. I tillegg var det en dagligstue der alle kunne være samlet om ønskelig. De ansatte var veldig opptatte av renslighet og hygiene, noe som var veldig synlig i hele bygget. Midt i omvisningsrunden havnet vi plutselig midt i en felles bursdagsfeiring for pasienter som hadde hatt bursdag i oktober, og ble motiv for fotosession, fikk smil og en utrolig varm velkomst av alle. Etter en lærerrik runde med mye informasjon, avsluttet vi besøket med oppdekket bord og servering av kake og frisk lemonade. Dette var virkelig en veldig artig opplevelse sammen med herlige kvinner som sprudler av engasjement! Tusen takk!:)

Nå er det snart leggetid for opplading til en ny uke på sykehuset. Hører rykter om at det er mye snø der hjemme, noe som er vanskelig å forstå for oss her nede. Selv om det har vært mye regn denne helga, er temperaturene fremdeles over 20 grader. Skal jammen ikke klage på det, selv om jeg også ærlig må innrømme at det hadde vært deilig med en skitur i friskt vintervær og fersk snø...;) Men-det får jeg ta igjen seinere!;) God natt alle sammen!


Nattahilsen fra Split og de to som deler dobbeltseng....;) Opplading til femte uke!

 

Én kommentar

#Mariell Renate Bjørkhaug#

28.10.2012 kl.23:00

Lykke til, ha en fin uke!:) Godnatt!

Skriv en ny kommentar

marenslilleverden

marenslilleverden

25, Trondheim

Ei jente på 25 år som bor sammen med samboer i Trondheim. Er utdannet fotograf og studerer for tiden siste år av bachelor i sykepleie. Er ei eventyrlysten jente som liker en spennende hverdag - bli med på mine eventyr. :)

Kategorier

Arkiv

hits